Fotos fra Harald Blaatand kursus 2017

Velkommen til årets vikingekursus ved Jelling

"I HARALD BLÅTANDS FODSPOR – Danmarks første byer"

Brandbjerg Højskole ved Jelling

4. - 8. september 2017

 

Til alle natur- og kulturentusiaster, der søger nye, spændende oplevelser og holder af et stemningsfyldt højskolemiljø med morgensamlinger, sang og foredrag.

En spændende uge i vikingernes tegn spundet ind i Brandbjerg Højskole smukke omgivelser.

I år har denne uge særligt fokus på Haralds initiativer i datidens store byer: Ribe og Århus. Og vi får selvfølgelig også en grundig introduktion til Haralds kongesæde i Jelling.
Undervejs får vi besøg af - og møder – specialister med nyeste viden om livet i vikingetiden.

Efter indlogering og introduktion til højskolen, lægger vi ud med sidste nyt fra Ribe, byen hvor de løbende redigerer vikingetiden. Det vil Morten Søvsø, leder af arkæologi v. Sydvestjyske Museer fortælle om.

Samtidigt er foredraget oplæg til tirsdagens heldagsudflugt til Ribe, hvor vi både skal se flot samling af vikingetidsgenstande og besøge Ribe, som byen så ud omkring 825, med huse, byggepladser, mennesker og dyr. Vi runder dagen af med en rundvisning i nutidens Ribe, inden vi sætter os i bussen mod Brandbjerg.

Onsdag er også udflugtsdag. Først med Besøg i Harald Blåtands Jelling, senere med besøg i hans befæstede by Aros - bedre kendt som Århus.

I Århus skal vi både på besøg under jorden, og en tur på det nye flotte Moesgård Museum. For de, der har set vikingetidsudstillingen, kan et besøg i den nyåbnede stenalderudstilling måske være et trækplaster.

Hvis der undervejs kan skabes kontakt til en spændende arkæologisk udgravning, vil dette blive lagt ind i turen.

Torsdag bearbejdes indtrykkene fra de to udflugtsdage med en formiddag med "hånd på vikingetiden", hvor Flemming Andersen, tidligere leder af rekonstruktionsværkstedet på Moesgaard Museum, sammen med Annemarie Kruuse demonstrerer vikingernes dragter og genstande. Annemarie og Flemming er aktive i levendegørelse af vikingetiden, og kan hvert år træffes på Ribe Vikingemarked. 

Om eftermiddagen er der vandring i kulturlandskabet med naturvejlederen. 

Fredag rundes kurset af med et brag af et foredrag om oldtidssagaerne ved lektor Annette Lassen Københavns Universitet. Dét er ikke kedelig lytning, her får vi både røde ører og et godt grin.

På alle udflugter har vi følgeskab af tidligere udgravningsleder og museumsformidler Annemarie Kruuse, som har arbejdet med vikingetiden siden 1976.